Najnowsze ogłoszenia ..
więcej...


Relacja z konferencji pt. „Quo vadis Hodowco ?” ®2024
więcej...
13 Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. „Echa Kongresu ESPHM w Salonikach" ®2023
więcej...
Pokaz odmian kukurydzy na ziarno firmy Corteva / Pioneer / Barczyński ® 2023
więcej...
Żniwa - Relacja ze zbiorów pszenicy oraz pszenżyta w ZD Pawłowice ®2023
więcej...
Relacja z warsztatów szkoleniowych ras rodzimych zwierząt gospodarskich ®2023
więcej...

Aktualności

Seminarium dla hodowców i producentów trzody chlewnej


W dniu 18 lutego w Zakładzie Doświadczalnym w Pawłowicach odbyło się seminarium dla hodowców i producentów trzody chlewnej zorganizowane przez Sano Nowoczesne Żywienie Zwierząt, Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Pawłowice oraz PHU Leszek Justka. Uczestników seminarium powitał Dyrektor Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach dr inż. Ireneusz Dymarski. Po zaprezentowaniu programu seminarium Dyrektor przedstawił zaproszonych wykladowców. Następnie pan Andrzej Bożek w kilku zdaniach przedstawił zakres działalności firmy Sano Nowoczesne Żywienie oraz cel organizacji seminarium. Pierwszy wykład „Czynniki wpływające na koszty prowadzenia tuczu” wyglosił dr inż. Marian Kamyczek – główny hodowca Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego w Pawłowicach. Tematyką wykładu była ocena wpływu różnych czynników na koszt produkcji 1 kg wieprzowiny w Polsce oraz innych krajach UE a także aktualna sytuacja na rynku trzody chlewnej. Kolejnym wykładowcą był lek. wet. Maciej Duda z MSD Animal Health, który przedstawił zagadnienie „Zapobieganie stratom powodowanym przez wybrane choroby układu oddechowego świń”. Wykładowca szczegółowo omówił dwie jednostki chorobowe mykoplazmowe zapalenie płuc oraz zakażenia cirkowirusami u świń w aspekcie etiologii schorzeń, strat powodowanych wskutek wystąpienia tych chorób oraz możliwości stosowania profilaktyki. Po przerwie kawowej kolejny wykład „Doświadczenia Sano w żywieniu loch i prosiąt” wygłosił dr inż. Ryszard Kujawiak. Omówione zostało zapotrzebowanie loch na składniki pokarmowe w kolejnych fazach cyklu rozrodczego oraz program żywienia prosiąt ssących i odsadzonych. Ostatni wykład „Kukurydza – odmiany, agrotechnika i zastosowanie w żywieniu świń” przedstawił dr Adam Majewski z KWS Polska sp. z o.o. W seminarium uczestniczyło 70 hodowców i producentów trzody chlewnej.

Tekst: Marian Kamyczek
Foto: Ariel Wojciechowski

























O zakładzie | Aktualności | Produkcja | Pałac w Pawłowicach | Praca | Kontakt | Mapa strony | Zastrzeżenia prawne | Przetargi | Rodo | Komunikaty